جشنواره فیلم ونیز (به ایتالیایی Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia) قدیمیترین جشنواره سینمایی دنیا و یکی از بزرگترین جشنواره های سینمای جهان بشمار میآید.
جشنواره فیلم ونیز نخستین بار در سال 1932 میلادی برگزار شد و در کنار جشنوارههایی چون کن وبرلین از مهمترین رخدادهای سینمایی اروپا و جهان به شمار میآید. جشتواره فیلم ونیز در طول سالهای جنگ جهانی دوم برگزار نمیشد و در برخی سالها، بخش مسابقه آن فعال نبوده است.
جایزهٔ اصلی جشنواره ونیز، شیر طلایی نام دارد. همچنین در این جشنواره، جایزهای به نام جایزه انسانیت وجود دارد. این جایزه که مبلغ آن ۵۰ هزار دلار است، به سینماگران و بازیگرانی اهدا میشود که خود را وقف فعالیت های انسان دوستانه میکنند.
جایزه شیر طلایی بالاترین جایزه جشنواره برای بهترین فیلم در بخش مسابقه ونیز است.
جایزه ویژه داوران به یک یا دو فیلم در اکثر سالها اهدا میشود.
شیر نقرهای برای بهترین کارگردانی
شیر نقره ای به بهترین کارگردان در بخش مسابقه ونیز اهدا میشود.
جام ولپی به بهترین بازیگران اهدا میشوند. جوایز رسمی برای بهترین بازیگر زن و مرد از سال ۱۹۳۴ اهدا میشود. همچنین در میانه دهه ۱۹۹۰ به بازیگران زن و مرد نقش مکمل نیز این جوایز اهدا شد.
دو جایزه اوسلای طلایی وجود دارد: یکی برای بهترین مشارکت فنی (برای فیلمبرداران، آهنگسازان و..) و دیگری برای بهترین فیلمنامه.
جام موسولینی
جام موسولینی بالاترین جایزه از سال ۱۹۳۴ تا ۱۹۴۲ بود. نامگذاری شده به نام نخست وزیر دیکتاتور ایتالیا، بنیتو موسولینی، آنها پس از سقوط او در سال ۱۹۳۴ آن را رها کردند و سرانجام در سال ۱۹۴۷ با نام جایزه بزرگ بینالمللی ونیز آن را از سر گرفتند.