مروارید

مروارید

مروارید

شکل گیری مروارید

صدف ها موجوداتی از خانواده ی  نرم تنان هستند که گاهي در ساحل دریا مي‌توان آنها را در حال خزيدن ديد . از آنجاکه اين نرم‌تنان کوچک غذاي لذيذي براي ماهي‌ها و برخی آبزیان بزرگتر از خودشان‌ هستند ، براي محافظت از خود به کمک ماده‌اي که از بدنشان ترشح مي‌شود ، پوسته ی سخت و محکمي ساخته و داخل آن زندگي مي کنند . جنس مرواريد نيز از همين ماده ی سخت است .

گاهي يک جسم خارجي مثل دانه‌اي شن يا يک موجود ريز دريايي ، وارد صدف شده و با بدن حساس آن  تماس پيدا مي کند .  جسم خارجی موجب عکس العمل نرم تن مي‌شود و نرم تن برای تجزیه ی جسم خارجی ماده ای از خود ترشح می کند . اما اگر موفق به تجزیه نشود ، برای ایزوله کردن ، دور جسم خارجی ، شروع به ترشح ماده ای از جنس پوسته ی صدف می کند .  اين ماده از کربنات کلسيم است . سرانجام  پس از تلاشی چند ساله ، حاصل ترشحات صدف برای مقابله با جسم خارجی ، به گوهری درخشان به نام مروارید بدل خواهد شد .

امروزه از روش‌هاي مختلفي براي توليد مصنوعي مرواريد استفاده مي‌شود . به این ترتیب ذرات شن را آگاهانه داخل صدف قرار داده و پس از دو الي سه سال ، صدف را از آب خارج کرده و مرواريد را از داخل آن برمي‌دارند .

باورهایی درباره ی مروارید

از گذشته های دور همواره این گوهر با ارزش را مظهری از پاکی و ظرافت و زیبایی می دانستند .
اعراب‌ و هندوها  از گذشته ‌های‌ دور شیفته‌ ی مروارید بوده  و تصور می کردند مروارید ، از قطرات‌ بارانی  که‌ شب هنگام از آسمان‌ به‌ دریا فرو می ‌ریزند و تصادفا" در دل‌ صدف‌ها جای‌ می‌ گیرند ،  به‌ وجود می ‌آید . همچنین آنها بر این باور بودند که  مروارید برای صاحبش ‌ بلند بختی می ‌آورد . بنابراین از نظر آنها بهترین هدیه برای نوعروسان ، چیزی جز مروارید نمی توانست باشد .
در میان برخی از قومیت های جنوب کشورمان نیز رسم‌ بر این‌ بود در مراسم‌ عقد یا عروسی‌ ، مادر داماد  یک‌ رشته‌ مروارید به‌ عروس‌ خود هدیه‌ کند .
انواع مروارید
 مروارید ها به دو نوع طبیعی و پرورشی تقسیم می شوند که هر کدام شامل  مروارید های آب شور که در اقیانوس ها به وجود می آیند و مروارید های آب شیرین که درآب های کوچکی مانند  رودخانه ها رشد می کنند ، هستند . کیفیت مروارید آب شور، بیشتر است .

تشخیص مروارید اصل
تشخیص مروارید اصل ، مهارت ساده ای نیست که به راحتی بتوان آموخت . در واقع این کار نیاز به تجربه ی زیادی دارد . گفته می شود ، مرواريد طبیعی در برابر اشعه ی ايكس درخشش سبز رنگي ایجاد می کند .

عمر مروارید
عمر مروارید  به طور متوسط 100 تا 150 سال‌ است . باید بدانید ، همانطور که مراقبت مناسب از مروارید ، در افزایش عمر آن مؤثر است ، هرگونه سهل انگاری ، حتی ممکن است فاسد شدن زود هنگام مروارید را به همراه داشته باشد .
5 عامل مؤثر بر بهای مروارید

1ـ اندازه : اندازه ی مروارید متغییر است . هر چه مروارید بزرگتر باشد قیمت آن نیز بیشتر خواهد شد . بزگترین مروارید که در موزه ی لندن نگهداری می شود ، به HOPE Pearl معروف است.
2 شکل : مرواریدهای طبیعی  ، معمولا" اشکال متنوعی دارند . اما هر چه شکل آنها منظم تر باشد ، ارزش آنها نیز بیشتر خواهد بود . معمولا"  مروارید های گرد و کروی شکل  گرانبها تر از انواع دیگر هستند .

 3- رنگ : اگرچه معمولا" مروارید طبیعی را سفید تجسم می کنیم ولی مروارید هایی به رنگ‌های صورتی ، زرد ، سبز ، آبی ، قهوه‌ای و سیاه نیز وجود دارند .  رنگ مروارید ها با توجه  به  گونه ی صدف و شور یا شیرین بودن آب محل پرورش آنها متفاوت است . برای نمونه رنگ بادمجانی از نمونه های دیگر، بسیار گرانبهای مروارید است . 
 4- جلا : هرچه ضخامت سطح مروارید بیشتر باشد ، جلای مروارید نیز بیشتر خواهد بود .  براق بودن مروارید نیز در تعیین قیمت آن مؤثر است .
 5- هماهنگی : بهتر است در مروارید های رشته ای از نظر اندازه ، رنگ و جلا ، هماهنگی مناسبی برقرار باشد . در واقع یک رشته از مرواریدهایی که شباهت و هماهنگی کاملی به لحاظ رنگ و اندازه و جلا دارند ، به مراتب گرانبهاتر از نمونه های دیگر است .

نکات مهم درباره ی نگهداری مروارید

مروارید ، گوهر بسیار حساسی است که نگهداری آن نیاز به توجه و دقت زیادی دارد . نبايد در محل‌هاي خيلي خشك ، مرطوب و یا تاریک مانند صندوقچه نگهداری شود و از آنجاکه مروارید ها از سختی پایینی برخوردارند ، لازم است آنها را دور از سایر  جواهرات نگهداری نمایید تا در اثر برخورد احتمالی با آنها ، آسیب نبینند . سطح مروارید ها متخلخل بوده و موادی همانند اسید ، چربی  و یا حتی عرق بدن را به خود جذب می کنند . بنابراین توصیه می شود هنگام استفاده از مروارید ، مراقب باشید با مواد آرایشی و بهداشتی مانند اسپری مو یا عطر و ادکلن کمترین تماسی نداشته باشد . چراکه اینگونه مواد ممکن است موجب تغیییر رنگ و یا حتی فاسد شدن مروارید شوند . بهتر است بعد از هر بار مصرف آنها را با دستمال نرم ، تمیز کرده و در جای خود قرار دهید . می توانید آنها را با محلول صابون های ملایم و آبی با دمای اتاق ، شستشو دهید . برای محافظت بیشتر از مرواریدها ، بهتر است هر دو هفته یک بار ، آنها را در ظرفی از نمك خالص دريایی قرار دهید . 

دیدگاه
*


* ارسال

مقالات مرتبط