پیشینه
این آیین نزدیک به ۲۰۰۰ سال قدمت داردو هر ساله در اواخر بهار در نيم ور و برخي مناطق اطراف آن برگزار مي شود و به عنوان نمادی برای تشکر از آناهیتا الههٔ آب بوده که از زمان زرتشتیان، باقیمانده است. این آیین هم ریشه در فرهنگ آب و آبیاری دارد و هم در قدیم نمادی برای نشاندادن زور و پهلوانی به دشمنان بودهاست. مردم نیمور عقیده دارند این بازی آیینی، به برکت و زیادی آب کمک میکند.
علاوه بر نيمور آئين بيلگرداني در مناطقي چون آشناخورد از توابع خمين نيز برگزار مي شود. در نيمور نهر بزرگي که آب را به زمين هاي کشاورزي مي رساند از رودخانه اناربار يا همان قمرود منشعب مي شود. طول اين نهر 18 کيلومتر است. در محل انشعاب سدي وجود دارد که به جا مانده از دوران ساساني است و به بند نيمور معروف است. محلي ها نخستين محل پخش آب را وارگو مي نامند. جشن بيل گرداني زماني برگزار مي شود که آب به اين محل برسد.
لایروبی
در میان کشاورزان این منطقه از زمان پیشینیان رسم بوده که هر سال در مواقعی که گل و لای مسیر جویهای آب که از شعبههای رودخانهٔ قمرود میباشد را مسدود میکرده و یا در ماه اسفند اوایل فصل بهار که رشد گیاهان و علفهای هرز باعث سختی آبرسانی به مزارع این شهر میشده، با اعلام بزرگان شهر، مردم در مسجد جامع جمع شده و با کمک یکدیگر به پاکسازی حریم جوی میپردازند. این رسم قدیمی هنوز هم در این شهر اجرا میگردد.
برپایی آیین
در آخرين روز ، مردم تا قبل از اذان ظهر کار را تمام کرده و به شهر بر مي گردند و جشن و آئين بيل گرداني را برگزار مي کنند. قبل از آن که لايروبان به نيم ور برسند فردي به محل آمده و پايان کار لايروبي را با خوشحالي به اطلاع مردم مي رساند. همزمان اسبي همراه با دسته بيل هاي تهيه شده به پيشواز بيلدار ها مي رود. پس از رسيدن بيلداران به شهر ، يکي از بيلداران با لباس نظامي گروه بيلداران را که تعدادشان به دويست مي رسد تا ميدان چنار نيم ور همراهي کرده و گروه نوازنده همراه وجد و هلهله مردم به استقبالشان مي آيد. در ادامه اين آئين، بيلدار ها مقابل تماشاچيان رژه رفته و سپس نمايش بيل گرداني آغاز مي شود.
در آیین بیلگردانی، در طرفی ۴ بیل را به هم و در طرف دیگر ۳ بیل را به هم گره میزدند. حوه چرخاندن بیلها به دور سرچنان است که بیلهای دست راست به چپ میچرخانند از آغاز تا پایان بیل گردانی پای راست را جلو میگذارند و باید تعادل بیل و خودشان را حفظ کنند. تماشاچیان نیز به تشویق میپردازند. اما اگر کسی تعادلش را از دست بدهد و یا بیلها به هم برخورد کند مورد تمسخر حاضران قرار میگیرد و همه او را به رسم قدیمی هو میکنند.